Prevenirea problemelor de vedere

Ochii noştri sunt ferestre către lume pentru întreaga viaţă, deci trebuie să avem mare grijă de aceştia. Acordând zilnic atenţie sănătăţii ochilor ne putem feri de problemele de vedere.

Sfaturi pentru menţinerea sănătăţii oculare:

Menţineţi-vă în formă

Bunele deprinderi legate de stilul de viaţă sănătos pe care ni le recomandă medicii, pornind de la controlul greutăţii şi până la prevenirea bolilor, ajută şi la menţinerea sănătăţii oculare. Ne putem proteja vederea ferindu-ne de diabet, o boală care se dezvoltă din cantitatea excesivă de glucoză (zahăr) prezentă prea mult timp în fluxul sanguin. Aceasta poate produce deteriorarea vaselor mici de sânge din retina, ducând la retinopatia diabetică, afecţiunea oculară cel mai des întâlnită legată de diabet.

  • Respectaţi un plan de alimentaţie sănătos, consumând suficiente vitamine A şi C.
  • Beţi multă apă
  • Faceţi exerciţii fizice cel puţin 30 de minute pe zi şi urmăriţi-vă tensiunea arterială.
  • Nu fumaţi.

Antrenaţi-vă ochii

Practicate cu regularitate, exerciţiile pentru ochi pot ajuta la întârzierea nevoii de a purta ochelari sau lentile de contact la unele persoane, mai ales în cazul celor ai căror ochi sunt supuşi la efort din cauza folosirii computerului sau a unor activităţi îndelungate ce implică vederea de aproape.
Luaţi o pauză pentru a vă focaliza privirea pe obiecte care se află la o distanţă mai mare.

1) Pentru început, așezați-va confortabil într-un fotoliu. Urmăriți cu ochii linia nasului, fără sa clipiți. Numărați până la zece, după care închideți si relaxați ochii. Repetați exercițiul de cinci ori.
2) Țineți capul în poziție normala si încercați sa cuprindeți cu vederea umărul drept. Numărați până la zece, după care relaxați ochii. Repetați exercițiul, folosind de aceasta data umărul stâng. Exercițiul trebuie făcut de cinci ori pentru fiecare umăr.
3) Imaginați-va ca aveți în fata ochilor un ceas imens. Încercați sa delimitați centrul acestuia. Apoi, fără a va mișca capul, localizați orice ora doriți. Numărați până la zece si reveniți în centrul ceasului imaginar. Faceți acest exercițiu de zece ori, alegând diverse ore. Exercițiul poate fi făcut si cu ochii închiși.
4) Așezați-va la o distanta de 2 metri de o oglinda, nu înainte de a marca pe sticla zona corespunzătoare ochilor, în funcție de conturul corpului dumneavoastră din oglinda. Pentru marcaj, folosiți o carioca de culoare neagra sau roșie. Priviți mai sus de acest punct si încercați sa focalizați un obiect care se reflecta în oglinda.
Numărați până la cinci, după care lăsați privirea sa ajungă în punctul marcat. Repetați exercițiul de cinci ori.
5) Luați un pix în mâna si, ținând brațul depărtat, încercați sa îl apropiați treptat de nas, fără a-l atinge cu pixul. Depărtați brațul si repetați exercițiul între cinci si zece ori.
6) Rotiți ochii de cinci ori în direcția acelor de ceasornic, după care repetați exercițiul în direcția opusa.
7) Închideți ochii si strângeți tare în timp ce numărați până la cinci. După ce îi deschideți larg, numărați din nou până la cinci. Repetați exercițiul de cinci-zece ori.
8) Închideți ochii si masați-i cu mișcări circulare folosind vârfurile degetelor, timp de 1-2 minute.

Exerciții de vedere care ajuta la sesizarea efectelor bioptice

Așa cum am arătat mai înainte, unele persoane vad spontan aceste efecte, însa altele au nevoie de câteva antrenamente. Sunt si persoane cu vedere binoculara normala, care nu percep decât o parte sau nici una din combinațiile bioptice.
Pe o masa (M) se așează doua obiecte (O1) si (O2), care, de exemplu, pot fi doua recipiente din plastic. Acestea nu trebuie sa fie identice, dar apropiate ca forma. În fata lor se așează un obstacol (P) (executat din carton), astfel ca de la distanta de 2 ….4 metri sa nu se vadă așezarea obiectelor pe masa, ci numai partea superioara a lor. Persoana care îsi testează vederea trebuie sa se așeze la distanta respectiva (2 …4 m) si sa închidă ochii punând în dreptul unuia din ochi un ecran (E). O alta persoana muta în profunzime unul din obiecte, de exemplu (O1). Persoana care testează deschide ambii ochi si deci va vedea numai cu un ochi obiectele O1 si O2. La îndepărtarea ecranului (E) aceasta trebuie sa sesizeze modificarea poziției in profunzime a obiectului (O1), care a fost deplasat. Deci sa observe diferența dintre privirea cu un ochi si respectiv cu doi ochi. Se repeta exercițiul pentru diferite poziții în profunzime a obiectului (O1). Persoana care nu sesizează diferența nu are vedere în spațiu.

exercitii%20vedere.jpg

Ce e bine, ce nu e bine

Practicați aceste exerciții foarte regulat. Reușita depinde de perseverenta dvs.
- Relaxați-vă cât mai mult cu putință in timpul exercițiilor. Un gât prea țeapăn, umeri si mușchi încordați nu favorizează relaxarea ochilor.
- Citiți la o lumină potrivita, clipiți cât mai des si ridicați ochii in sus după terminarea fiecărei pagini.
- Dacă lucrați pe calculator, faceți exercițiul de odihnire a ochilor din 20 in 20 de minute, vreme de un minut.
- Nu faceți exercițiile Bates cu ochelarii pe nas sau cu lentilele de contact nescoase.
- Evitați să puneți prea multă vigoare sau tensiune in aceste exerciții. Scopul lor este să destindă ochii, si nu să-i surmeneze.
- Evitați să faceți lucruri care agresează ochii, precum privitul prea îndelungat la televizor, mai ales in obscuritate.
- Dacă in timpul exercițiilor de repaus al ochilor vedeți pete de culoare sau diverse imagini, va trebui sa va relaxați mai mult.

Alternaţi ochelarii cu lentilele de contact

Mulţi oameni poartă lentile de contact datorită flexibilităţii, confortului şi aspectului fără ochelari. Lentilele de contact sunt o opţiune sigură şi eficientă în cazul multor persoane, dar acestea prezintă potenţiale riscuri. Deoarece sunt amplasate direct pe ochi, lentilele de contact pot duce la afecţiuni precum infecţii ale ochilor şi ulcere ale corneei. Este de preferat să aveţi atât ochelari, cât şi lentile de contact şi să treceţi de la lentile la ochelari atunci când simţiţi că aveţi ochii uscaţi, obosiţi sau au nevoie de o pauză.

Dacă totuşi preferaţi lentilele de contact, nu uitaţi să le curăţaţi şi să le întreţineţi periodic, conform instrucţiunilor, nu numai pentru a le prelungi durata de folosire, dar şi pentru sănătatea ochilor.

Dacă nu este specificat altfel, conţinutul acestei pagini este licenţiat sub Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License